1. fejezet

Emlékek a múltból I.

A hatéves forma, barna hajú  kislány mosolyogva rohant be apja dolgozó szobájának ajtaján.
– Papa! Átmentem a szomszédba, és onnan megyünk majd edzésre! – tájékoztatta az apját.
– Cami! Lassan többet leszel ott, mint itthon. – mosolyodott el a férfi. Tudta, hogy a lánya imádja a szomszédban lakó családot, legfőképp a nála három és fél évvel idősebb fiukat, Ikert. Na meg persze azzal is tisztában volt, hogy a családot sem zavarja a kislány jelenléte, sőt, kifejezetten örülnek neki.
– Tudom. De nem baj – vonta meg nevetve a vállát a kislány. – Fél ötkor van vége az edzésnek. Értem jössz?
– Persze hercegnőm. De most siess, el ne késs!
– Rendben. Szeretlek apu! – mondta a barna lány, majd odaszaladt apjához egy puszira, és már futott is le a lépcsőn. Az előszobában gyors mozdulattal felhúzta a cipőjét, vállára kapta a hatalmas sporttáskát, majd kilépett az ajtón becsapva maga mögött azt.
A férfi a dolgozószobában csak mosolyogva ingatta a fejét. Részben lánya szeleburdisága miatt, részben pedig amiatt, hogy Camila lány létére mennyire odavan a fociért – mi több, nem csakhogy szereti, de tehetséges is. Figyelte még az ablakból, ahogy lánya felsétál a Casillas család kocsibehajtóján, majd fejét megrázván visszatemetkezett a számítógépébe. Benito Sánchez sportújságíró volt egy madridi lapnál. Fiatal korában ő is focizott – csatár volt, akárcsak a lánya – de egy sérülés miatt abba kellett hagynia a játékot. Mivel nem akart teljesen elszakadni a sporttól, így kötött ki az újságírói pályánál.
Camila születésétől kezdve ismerte Ikert, és nagyjából attól kezdve voltak legjobb barátok, hogy a kislány megtanult beszélni. Gyakran látta az udvaron focizni Ikert, és részben ennek, részben a családi háttérnek köszönhetően hamar ő maga is érdeklődni kezdett a labdarúgás iránt. Olyannyira, hogy rövid időn belül már erőszakkal sem lehetett volna elszakítani őt a televízió képernyője alól, ha abban labdarúgás ment. Nem számított, kik a szemben álló felek, csak az, hogy rúgják a bőrt és élvezik amit csinálnak. Camilának is ez volt az álma. Nem, nem a hírnév, arra nem volt semmi szüksége. Azt akarta, hogy elismerjék, mint focistát. Nem csak Madridban, nem csak Spanyolországban, hanem az egész világon. Hiába volt még csak hat éves, szilárd elképzelése volt a jövőjét illetően, és bár nem tudta hol, azzal tisztában volt, hogy ameddig csak tud, focizni akar - és ezen semmi pénzért nem hajlandó változtatni.
Alighogy Cami becsöngetett, a kilencéves Iker már nyitotta is az ajtót, arcán széles mosollyal és beinvitálta a lányt a házba. A Casillas-család háza valóban olyan volt már Cami számára, mint a második otthona, hiszen rengeteg időt töltött náluk. Amikor az apjának sürgősen be kellett mennie a szerkesztőségbe, a kislányra mindig a szomszéd család vigyázott.
A kislány az előszobában letette a sporttáskát, lerúgta a cipőjét és barátja után ment a konyhába, majd leült a fiúval szembe. Épp belemelegedtek volna a beszélgetésbe, amikor Iker mamája, Maria félbeszakította őket azzal, hogy indulniuk kellene, ha nem szeretnének elkésni. Úgyhogy mindketten kiitták a poharukban levő utolsó cseppeket, Iker felszaladt a táskájáért, cipőt húztak majd mindhárman kimentek, és beszálltak a Casillas-család Fordjába.
Ajánlott zene: Taylor Swift - Mary's song
Korábban érkeztek a stadionba, mint a többiek, mindig így volt ez, mert mindketten szerettek már jóval az edzés előtt ott lenni, és gyakorolni vagy akár nemes egyszerűséggel csak beszélgetni. Soha nem fogytak ki a témákból, órákon keresztül képesek lettek volna egymást szóval tartani, ha szükség lett volna rá.
Az öltözőbe beérve Cami a pólóját egy piros mezre cserélte és hozzá illő sortot vett fel, majd sípcsontvédőjére ráhúzta a sportszárat, és bekötötte a pipával díszített focicipőt. Miután végzett összefogta hosszú, barna haját, és az addig az öltöző másik végében öltöző Ikerrel a sarkában kikocogott a pályára. A sötétbarna hajú fiúval lehuppantak a gyepre és jókedvű beszélgetésbe kezdtek. Természetesen a hétvégi focimeccsek kerültek terítékre – mi más? Camila hiába élt születése óta Madridban, a Barcelona volt a szívéhez legközelebb álló csapat. És bár Iker ízig-vérig a Real Madrid szurkolótáborát erősítette, ez mégsem szült köztük soha ellentéteket.
Idővel aztán befutott a csapat többi tagja is – Camila kivételével mind fiúk – és már az edzőjük is a pályán volt. A két gyerek gyorsan felpattant, és az edző utasítására nekikezdte a 10 körnek a focipálya körül. Camilán kívül mindenki egy kicsit elborzadva kezdett el futni. Ő volt az egyedüli, aki bármilyen feladat legyen is az – boldog lelkesedéssel hajtotta végre. Eleinte a csapat többi tagja nem örült a kislány jelenlétének, nem hittek benne, ennek következtében nem is nagyon passzoltak neki meccseken, ám rájöttek, hogy egyrészt Camila tehetséges, és az esetek nagy százalékában, ha szembekerül a kapuval, nem hibázik, másrészt pedig az ellenfél sem gondolja, hogy pont egy kislánytól fognak gólokat kapni.
Eleinte az összes fiú rosszindulatú megjegyzéseket tett a lányra és a képességeire. A megjegyzések maradtak, de a gonosz élüket elvesztették, és inkább átmentem baráti ugratásokba. A legnagyobb mókamester mégis mindig Iker maradt, na meg egy Caminál egy évvel idősebb, szőke fiú, Fernando. Az utolsó kört futották, amikor a kis csapat élén haladó kislány mellett elfutott szőke fiú. Arcán üdvözült mosollyal.
– Csak szeretnéd, Torres! – húzódott vigyorra Cam szája, és rágyorsított beérve így a fiút. A csapat többi tagja számára már megszokottá vált a két gyerek állandó versengése – végtére is mindketten középcsatárként érezték legjobban magukat.
A bemelegítő körök után nyújtás jött, majd futottak egy-két sprintet – természetesen Fer és Cam ezt is vérre menő versenynek tekintette. Ők ketten voltak a legjobb futók az egész csapatban, és ezt a tulajdonságukat meccseken is szerették kamatoztatni, amikor is szédületes sebességgel iramodtak meg egy-egy labdáért, vagy a labda megszerzése után, a kapu felé.
A futkorászás után végre elkezdtek labdával dolgozni. Kapura lövéseket, illetve szabadrúgás- és szöglethelyzeteket gyakoroltak. Természetesen Iker már a kapuban állt, időnként cserélve a csapatban játszó másik kapussal.
És bár Camila és Fernando mindenből viccet és versenyt csinált, ha egyszerre voltak a pályán, összhangban tudtak együtt dolgozni, és önzetlen módon szolgálták ki egymást – ami ugyebár köztudottan nem a csatárok legfőbb erénye. Az egyik szabadrúgás-szituációnál is hasonlóra volt példa. Fernando végezte el, Cam pedig oldalt felfutva várta a passzt, majd befelé húzva, a bal lábához lekészítette lövésre, és kapura tekerte. Iker már a második sikeres befele cselnél látta a lány arcán azt az üdvözült vigyort, ami csak akkor szokott oda kiülni, amikor biztos abban, hogy belövi. Casillas vetődött, bár tudta ő is, hogy ezt a labdát soha nem éri el.
– Bocsi Iker, de ami kell, az kell – vigyorgott a kislány a legjobb barátjára, aki csak mosolyogva megrázta a fejét.
Az edzés utolsó fél órájában már szabad játék volt, egyénileg választott csapatokkal. Camila volt az egyik csapatkapitány, és természetesen egyből beválasztotta Ikert is meg Nandót is. Jó hangulatban telt el a játék, mint mindig, mikor fociról volt szó. A két kis csatár, szokásához híven remekül együttműködött, aminek meg is lett az eredménye – megnyerték a rögtönzött mérkőzést
- Mindig elfelejtem, hogy titeket nem szabad egy csapatba tenni – viccelődött az edzőjük miután végeztek. Való igaz, nem nagyon volt olyan védősor, ami szabályos keretek között meg tudta volna állítani a két gyereket. Ha meg szabálytalanul tették ezt, akkor sem jártak sokkal jobban, hiszen a szabadrúgáshelyzet sem jelentett problémát nekik.
Az egész csapat elvonult öltözni, csak Cam és Iker maradt a pályán. Cam, mert hiába volt még csak hat éves, hivatalosan nem öltözhetett együtt a srácokkal, Iker pedig szolidaritásból. Ez már-már szokásukká vált, hogy miután a többiek elmentek öltözni, még vagy fél órán át szórakoztak a pályán. Cam kapura rugdosott, Iker pedig védett. Már amikor tudott.
– Néha felteszem magamnak a kérdést, hogy tulajdonképpen minek is jársz te még edzésre? Ezt például hol tanultad? – kérdezte Iker nagy fejingatások között, de széles vigyorral az arcán.
– Nem is tudom… Azt hiszem, az egyik Barcelona meccsen láttam.
– Csak nem az is jó valamire? – tette fel a kérdést inkább magának a fiú, arcán ördögi vigyorral.
– Nagyon vicces vagy, Iker Casillas – húzta el Cam a száját, és belebokszolt a fiú vállába, az meg fájdalmat tettetve felszisszent.
– Camila! Nem tudom, feltűnt-e, de öt óra van – szólt mosolyogva a lelátóról Benito, a kislány pedig összevigyorgott Ikerrel, és elsiettek a már üres öltözőbe. Gyorsan átcserélték az edzőcuccukat, majd már mentek is ki. Edzésre többnyire Maria, vagy Iker apukája, Jose vitte őket, de az edzésről el mindig Benito hozta a két gyereket.
Hamar hazaértek, de a férfi csak kitette a háznál a lányát és a szomszéd fiút, mert még volt egy kis elintéznivalója a szerkesztőségben.
– Nem jössz be? – kérdezte Cam Ikertől.
– Mindennél jobban vágyom egy zuhanyra, de ha végeztem, szívesen átugrom – vigyorodott el a fiú.
– Rendben, akkor majd gyere, nyitva hagyom az ajtót. – mosolyodott el a kislány is, majd felsétált a házhoz, bement az ajtón, lerúgta a cipőjét, és ő is elment zuhanyozni.
Az emeleten lévő szobájában ült, és a TV-ből nézte a hétvégi Barcelona meccs ismétlését, közben pedig a kommentátor előtt mondta a történéseket. Elég volt egy mérkőzést egyszer megnézni, pontosan emlékezett minden számadatra, gólszerzőkre, gólpasszokra, cserékre, sárga- illetve piros lapokra. Röviden szólva a mérkőzés teljes jegyzőkönyvét vissza tudta volna mondani. A kislány háttal volt az ajtónak, Iker pedig hangtalanul közlekedett a lakásban, így az ajtóban eleresztett megszólalása kisebb méretű szívbajt hozott Camilára.
– Soha nem unod meg? – kérdezte vigyorogva a fiú.
– Említettem már, hogy te nem vagy normális, Iker Casillas? – fordult meg a lány, miután túlesett az első sokkon.
– Alig néhány százszor – szélesedett ki a vigyor a fiú arcán. Jól elszórakoztak a nap hátralevő részében, aztán vacsorára Benito is hazajött, így Iker otthagyta a lányt az apjával. Hamar eltelt a következő edzésig levő két nap. A madridi csapatnak mindig szombatonként voltak meccsei, edzései pedig hétfőn, szerdán és pénteken. A pénteki edzés elején derült fény mindig arra, hogy a csapat milyen felállásban fog játszani, és kikből tevődik össze.
Ezúttal Jose vitte a két gyereket az edzésre, ahol a szokásos módon kiültek a pályára beszélgetni, majd nem sokkal később Fernando is csatlakozott hozzájuk.
Lassan megérkezett mindenki, és az edző is, kezében egy kisebb köteg papírral, és csendre intette a társaságot.
– Tehát a holnapi meccs kezdője a következő. Casillas áll a kapuban, jobbszélső Gómez, a középső Martín, balszélen pedig Pérez. López, González, Gracía középpálya, ilyen sorrendben. Gonzi, te visszalépsz a védekezésbe is, ha szükséges, a többiek a támadásokban segítenek, ha kell, te is fellépsz. A támadósor balról jobbra Rodriguez, Torres, Fernandez, Sánchez pedig hátravont éket játszik Torres mögött. Visszalépsz a középpályára labdákért, feljátsszátok őket előre. Gómez fiam, számítok a felfutásaidra a szélen. Sokpasszos, fegyelmezett játékot várok a holnapi napfolyamán mindenkitől. Most pedig kezdjük az edzést. – Az edző összecsapta a kezében tartott lapokat, majd kiadta az utasításokat, Cam pedig két barátja Nando és Iker mellett futotta a bemelegítő köröket.
– Nem értem. Soha nem játszottam még hátravont éket. Akkor már inkább jobb szélen vagyok, ha nem lehetek középcsatár. De hátravont ék? – értetlenkedett a kislány, de a két fiú sem értette a mester leosztását. Ha négy csatárt játszatott, akkor többnyire Fernando és Camila játszottak középcsatárt, és a két szélső csak egy kicsit hátrébb helyezkedett el.
– Ő tudja Cam… Azért ennyi idősen csak tudhat valamit… – vigyorodott el Fer.
– Olyan bolond vagy te – vigyorodott el Cam. – Verseny?
– Már megint tét nélkül? – emelte meg a szemöldökét a szőke fiú. Az edzéseken nagyon jól kijöttek, de Fernando nem volt olyan igazán jó barátja a lánynak, mint Iker. A kapussal teljesen lényegtelen dolgokat is megosztottak egymással, és minden érdekelte őket, ami a másikkal kapcsolatos. Nandóval ez javarészt lekorlátozódott a focira, ettől függetlenül persze jó barátok voltak.
– Felőlem lehet tét is, de úgyis te veszítesz, Torres! – vigyorodott el a lány, majd minden erejét bevetve futni kezdett.
Az edzés viszonylag jó hangulatban telt, függetlenül attól, hogy a meccsre tervezett felállást gyakorolták. Camila ugyanis soha ilyen rosszul nem érezte magát a pályán. Nem érezte a társakat, holott Fernandóval csukott szemmel is megtalálják egymást a gyepen. Kudarcként élte meg az edzést, és tartott tőle, hogy ez kihat majd a játékára is másnap. Ebbéli félelmeit Ikerrel is megosztotta aznap este, a fiú családjának hátsókertjében, a füvön ülve.
– Mi lesz, ha nem fog menni a játék? Az edzés is annyira rosszul ment – Camilán látható volt a teljes kétségbeesés minden jele.
– Menni fog. Te is tudod, hogy ha valami mégsem lenne okés, akkor Fernando segítene. Most pedig menj haza, és aludd ki magad, mert azért nem fog menni a játék, mert fáradt leszel – mosolygott a fiú a barátjára.
– De úgyse fogok tudni aludni. Vagy ha igen, felébredek, mert rémálmom lesz. Maradjunk még egy kicsit – kérte a kislány a fiút, aki végül belegyezett. Csak ültek a fűben, csendben, egy szó nélkül, és gondolataikba merülve hallgatták a madridi este hangjait. A barna lány a füvön fekve nézte a nyári éjszakai égboltot, ami tarkítva volt a rengeteg fényesebbnél fényesebb csillaggal. Hiába próbált nem gondolni a másnapi mérkőzésre, mégis minduntalan a gondolataiba úszott, és ennek hatására aztán hatalmas gombóc keletkezett a torkában. 
Iker sem tudta volna megmondani, hogy lány egészen pontosan mikor aludt el, de semmiképp nem akarta felébreszteni, hogy hazaküldje, így megvárta míg Cam szuszogása egyenletessé válik, majd felnyalábolta a földről és felvitte a szobájába, lerakta a kislányt az ágyra, és ő maga is lefeküdt aludni. Gyakran előfordult, hogy egymásnál aludtak, végtére is olyanok voltak, mint a testvérek. Mindig ott voltak egymásnak, ha valamelyikőjüknek szüksége lett volna a másikra. És Iker egyértelműen tudta, hogy Camilának szüksége van rá. A fiú jelenléte valahogy mindig mély nyugalommal árasztotta el a barna hajú kislányt.
Reggel Maria ébresztette a két gyereket, leültette őket reggelizni, és már vitte is őket a meccsre. Benito tudta, hogy Cam itt alszik, mert miután Iker előző este felvitte a lányt, Maria áttelefonált neki. A lány apukája így azzal indította a reggelt, hogy átvitte neki a szomszédba a teljes felszerelését, így Camilának ezzel sem kellett foglalkoznia.
A meccset hazai pályán játszották, így a stadionhoz érve, a már jól megszokott öltözőbe mentek be. Camila még mindig nem volt magában biztos, így a csapat többi tagja próbált belé lelket önteni. Háromkor aztán a csapatok elindultak a pályára. A madridi kis csapatot Iker, mint csapatkapitány vezette fel. Pénzfeldobással eldöntötték, hogy Camék választanak térfelet, és az ellenfél kezd, majd üdvözölték a játékvezetőket, és a másik csapat felállt a középkezdéshez.
A meccs kezdete után nem sokkal, már Camiéknál volt a labda. A lány próbálta indítani Fernandót, ám a passz túl hosszúra sikerült, és épp mikor a fiú beérte volna, az ellenfél csapatából valaki egy durva becsúszással megállította. A kislány első dolga az volt, hogy odarohanjon a földön fekvő, bokáját szorító fiúhoz.
– Nando! Jól vagy? – kérdezte a szőkétől, az pedig csak megrázta a fejét, és kezével mutatta, hogy itt bizony cserére lesz szükség. A játékvezető még szabadrúgást sem adott az esetért, amit Cam elég nehezen viselt, de úgy gondolta, okosabb, inkább csendben maradni, mert ha reklamál, még a végén kiállítják, arra pedig aztán végképp semmi szüksége a csapatának.
Fernandót le kellett cserélni, és a helyére egy középpályás érkezett, feljebb léptetve így Camilát, aki ezzel már a középcsatár poszton játszhatott.
A félidőben kiderült, hogy Fernek csak megrándult a bokája, és másfél hetet ki kell hagynia az edzésből, utána is csak fokozatos terhelés mellett állhat vissza. De még mindig jobban járt, mint ha szakadás vagy törés lett volna.
A meccset végül a sötétkékben játszó madridi csapat nyerte, Cami és Fernández góljaival kettő-nullra. A barna lány ünneplése abból állt, hogy kirohant a padon ülő, bekötött bokájú Fernandóhoz egy ölelésre. Miatta volt fontos, hogy betaláljon.
A mérkőzés végeztével a kislány gyorsan öltözött, elköszönt a többiektől, majd Ikerrel együtt hazamentek, hogy megbeszéljék a meccset. A lány otthonának hátsókertjében ültek a fűben, és beszélgettek.
– Rosszul érzem magam. – vallotta be a lány. – Olyan, mintha Nando miattam sérült volna le. Mármint, az én passzom ment félre, ha az pontos, akkor…
– Camila Sánchez! Ezt most fejezd be. Direkt arra mentek, hogy sérülést okozzanak, és ebben semmi nem tudta volna meggátolni őket. Úgyhogy azt a nevetséges ötletet, hogy te tehetsz róla, most azonnal verd ki a fejedből. – a kislány csak aprót bólintott, majd megölelte a nála jóval magasabb barátját.
– Köszönöm Iker! – suttogta, és elmosolyodott. Boldog volt, hogy ilyen barátja van.

3 megjegyzés:

  1. Hola!

    Enyém az első komment! :)
    Nagyon érdekesnek tűnik így elsőre a történet, aranyos, hogy még ilyen fiatalok, de már ennyire ragaszkodnak egymáshoz, mármint Iker és Camila. Valahogy érzem, hogy Camila vonzódik egy kicsit Fernandohoz, hiába nincsenek jóban annyira, de Iker meg ezt nem nézi majd jó szemmel. Oké, oké kicsit előre haladtam >.< de élénk lett a fantáziám :D
    Az edzőt nem értem, hogy miért nem rakta be Torres mellé Camilát, de biztos jó oka volt rá. A lényeg, hogy nyertek! :) Ugye írtál Camila apukájáról, de anyukájáról nem. Kiváncsi leszek, mi lesz ebből :)

    Várom a következőt!

    babu

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy megnyerték a meccset. Sajnálom, hogy Fernadno lesérült. Szimpatikus kislány ez a Camila. :D
    Várom a folytatást ;)

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok. =) Először is, köszi hogy máris írtatok hozzászólást, örülök a visszajelzésnek ;)
    Babu: Örülök, hogy sikerült érdekesre kialakítanom a történetet :D A sejtésedről majd bővebben kicsit a következő fejezetben szó lesz... :P Meg ennek következtében Iker reakciójáról is. :D Az élénk fantázia sose baj ;)
    Hát az edző oka is ki fog majd derülni, bár ez inkább csak a későbbiekben. Cam mamájáról is valószínű a következő fejezetben lesz majd szó, úgyhogy... :D Hát.. még egy-két ilyen ehhez hasonló előkészítő fejezet lesz, aztán "belecsapunk a lecsóba" :P A következő résszel meg majd próbálok sietni =)
    iuwan: A győzelmet alap dolognak gondoltam... :D Fernando sérülése, amúgy annyira nem jelentős, szóval felépül belőle meg minden... :D Örülök, hogy sikerült megkedvelni Camilát :P A folytatást illetően... majd sietek... :D
    Köszönöm még egyszer a hozzászólásaitokat
    Puszi: Dorcsy

    VálaszTörlés